Śniadanie na miarę XXI wieku
Około 80 lat temu jedzenie chleba na śniadania stało się zjawiskiem powszechnym, odpowiadającym naszemu szybkiemu trybowi życia. Nasz dzień stał się fast, to i jedzenie też takie musiało się stać.
Chleb był pierwszym wynalezionym jedzeniem typu „fast food”. Tradycyjne łączono go z gotowanymi posiłkami, takimi jak zupa czy pieczone mięso. Aktualnie chleb jedzony jest jako kanapki, co nadaje nawet najlepszej jakości pieczywa wszystkie cechy gotowego pożywienia. Gorszym posiłkiem od kromki z serem może być tylko musli zalane zimnym mlekiem. Kanapki ani gotowe jedzenie nie zastąpią w żadnym wypadku sycącego gotowanego posiłku.
Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej nie tyle sam chleb, co jego słodkie, słone i tłuste dodatki prowadzą do osłabienia czi narządów trawiennych, wskutek czego w organizmie gromadzi się wilgoć(stan patologiczny w organizmie).
Kolejną przyczyną powstawania wilgoci w organizmie jest nawyk jedzenia świeżego chleba. Dawniej było to nie do pomyślenia. Wiedziano bowiem, że świeży chleb jest ciężkostrawny i powoduje wzdęcia. Nie bez powodu chorym podaje się lekkostrawne sucharki.
Osłabienie narządów trawiennych powodujący wilgoć w organizmie jest główną przyczyną napadów wilczego głodu na słodycze.
Jak skutecznie i zdrowo zaspokoić apetyt na czekoladę
Kiedy codziennie ciągnie nas do zjedzenia tabliczki czekolady, trudno powiedzieć, że jesteśmy wolni. Tak naprawdę, to ciało niewoli umysł. Za pomocą woli i samodyscypliny możemy zmienić swoje nawyki żywieniowe, ale jest to bardzo trudne i na dłuższą metę zawodzi. Aby raz na zawsze pozbyć się problemu musimy usunąć skutek, a nie przyczynę.
Organizm swoje potrzeby komunikuje „wilczym apetytem” i nieodpartą ochotą na słodycze. Głód na czekoladę jest objawem niedoboru czi śledziony, która w ten sposób próbuje pozyskać smak, który działa na nią leczniczo. Nasze ciało jednak nie „mówi” „Chcę czekolady”, to jest nasza własna interpretacja. Śledziona mówi: „Chcę słodkiej kaszy jaglanej, słodkiej marchewki i słodkiej wołowiny”, żeby odbudować swoje czi.
Jedynie gotowane, ciepłe i pożywne śniadanie jest wstanie dostarczyć nam krzepiącego słodkiego smaku, przerywając tym samym błędne koło jedzenia słodyczy. Choć jedzenie rano kaszy jaglanej lub rosołu z dodatkiem warzyw i zbóż może wydawać się czymś egzotycznym, tak naprawdę bardzo mało ludzi na świecie nie je na śniadanie prawdziwego, gotowanego posiłku, dającego im siły na cały dzień.
Zachcianki mające charakter nałogu są przyczyną błędów w odżywianiu. Człowiek, którego głównym składnikiem jest chleb oraz makarony, będzie objadał się słodyczami, ponieważ w jego diecie brakuje wartościowych pokarmów o słodkim smaku.
Kiedy na wakacjach zauważyłem u siebie niebezpieczne wzmożoną ochotę na słodycze, zacząłem codziennie rano jeść owsiankę. Po tygodniu jedzenia pełnowartościowego śniadania, ochota na batoniki i czekoladę całkowicie znikła. Jak na razie jest to jedyny skuteczny sposób, który pozwolił mi pozbyć się żywieniowych zachcianek bez zbytniego korzystania z samodyscypliny.
Pomysły na słodkie śniadanie
Podane przepisy kucharskie są skomponowane w myśl filozofii Pięciu Przemian. Każdy ze składników jest dodawany do gotowania według kolejności w cyklu. Sam próbowałem gotować z nakazami tradycyjnej chińskiej kuchni i muszę stwierdzić, że pomimo używania tych samych składników podczas gotowania, postępując zgodnie z wschodnią filozofią wychodziły mi smaczniejsze potrawy. Nie mam pojęcia, na czym polega magia tego fenomenu. Wiem jedno, to działa.
W Chinach podczas przygotowywania posiłków składniki są dodawane w niezmienionej formie od pokoleń. Gdyby jeszcze tego było mało w przepisach kucharskich naszych babć, składniki dodawane są do potraw także w kolejności Pięciu Przemian. Osobiście zaufałbym mądrości naszych przodków i trzymał się starych sprawdzonych przepisów. Jeśli ktoś nie ma zamiaru gotować śniadania według kuchni Pięciu Przemian, może to zrobić po swojemu, posiłek również wyjdzie smaczny.
Płatki owsiane: słodko – kwaśne, soczyste i ciepłe
Symbole: [D], [O], [Z], [M], [W], oznaczają Pięć Przemian: Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda.
Składniki:
Suszone morele [Z], sok jabłkowy [Z], orzechy nerkowca [Z], płatki owsiane [M], sok z czerwonych winogron [Z], cynamon [Z], imbir [M], wino ryżowe(sake) [M], sól [W], cytryna [D], kakao [O], mąka ziemniaczana [Z], orzechy lub ziarna słonecznika [Z].
Poprzedniego dnia:
[Z] suszone morele namoczyć przez noc w soku jabłkowym
Rano:
[O] na rozgrzanej patelni bez tłuszczu
[Z] prażyć nerkowce
[M] i płatki owsiane, ciągle mieszając.
Jednocześnie:
[Z] do rozgrzanego garnka
[Z] dodać sok z winogron, cynamon, namoczone morele,
[M] trochę utartego imbiru i wino ryżowe,
[W] odrobinę soli,
[D] utartą skórkę cytrynową,
[O] szczyptę kakao;
[Z] zagęścić mąką ziemniaczaną na tyle ile lubisz,
gotować przez kilka minut;
[M] dodać płatki owsiane i zagrzać;
[Z] posypać prażonymi orzechami lub słonecznikiem.
Owsianka na bogato, zabójca wilczego głodu na słodycze! Osobiście na co dzień robiłem sobie prostszą owsiankę dbając, aby zawierała wszystkie składniki Pięciu Przemian.
Soczysta kasza jaglana z gruszkami
Składniki:
Kasza jaglana [Z], sok z winogron [Z], gruszki [Z], imbir [M], sól [M], cytryna [D], kakao [O], ziarna słonecznika [Z], cukier trzcinowy [Z], masło [Z].
[O] Do gorącej wody
[Z] wsypać kaszę jaglaną i ugotować
Następnie:
[O] – w rozegrzanym garnku
[Z] – podgrzać nieco soku z winogron;
dodać gruszki pokrojone w drobne kawałki,
[M] – odrobinę utartego imbiru,
[W] – sól,
[D] – sok z cytryny
[O] – oraz trochę kakao i krótko zagotować;
[Z] – dołożyć ugotowaną kaszą, ziarna słonecznika, trochę cukru trzcinowego(jeśli lubisz) lub nieco masła i pogrzać.
Ryż z jabłkami
Składniki:
Ryż [M], sok jabłkowy [Z], słodkie jabłka, morele lub inne słodkie owoce [Z], cynamon [Z], kardamon [M], imbir [M], sól [W], cytryna [D], kakao [O], masło [Z], syrop klonowy [Z], orzechy włoskie [Z].
Przygotowania:
Ryż ugotować do miękkości.
Następnie:
[O] w rozgrzanym garnku
[Z] podgrzać sok jabłkowy,
dodać drobno pokrojone jabłka i inne owoce oraz cynamon
[M] kardamon, utarty imbir,
[W] odrobinę soli,
[D] utartą skórkę cytrynową,
[O] trochę kakao, gotować przez kilka minut,
[Z] nieco syropu klonowego,
[M] dołożyć ugotowany ryż,
[Z] odrobinę masła,
całość podgrzać i posypać prażonymi orzechami.
Artykuł napisany na podstawie:
[1] Barbara Temelie, Beatrice Trebuth – Gotowanie według Pięciu Przemian
[2] Barbara Temelie – Odżywianie według Pięciu Przemian
[3] Obraz: Elin Danielson-Gambogi – After Breakfast